Hozzávaló
- 60 dkg liszt
- 2 dkg élesztő
- 3 ek fehér bor
- 2 dl tej
- 1 dl tejföl
- 1 ek só
- 1 tk cukor
- 2 db tojás(ebből egy a kenésre)
- 30 dkg darált töpörtyű
- 6 dkg zsír
Elkészítés
A lisztben elkeverem a sót. 1 dl langyos cukros tejben feloldom az élesztőt és a kimért lisztből 1 evőkanállal belekeverek és hagytam míg szépen megindul.
1. Gépbe teszem a megkelt élesztőt, tejfölt, zsírt, bort, a másik dl tejet, a felvert 1 db tojást és ilyen szép réteskeménységű tésztát dagasztatok a géppel.
2. Enyhén lisztezett felületen 30x40cm téglalappá nyújtom, majd, a darált töpörtyűt rákenem. (könnyebben kenhető a kemény töpörtyű, ha a mikróba olvasztó programon egy picit megmelegítem)
4. A nyújtófával egy kicsit megütögetem, hogy könnyebben tudjak a tésztával bánni.
1x hajtogatás!
6. Fóliával letakarva hagyom 20 percet pihenni/kelni.
9. Balról- jobbról egymásra hatom.
10.Majd lentről fel - fentről le és 30 percet kelesztem/pihentetem a tésztát.
2x hajtogatás!
Majd még egyszer úgy járok el mint 7 - 10 pontig leírtaknál. Az lesz a 3x hajtogatás.
Ujjnyi vastagra kinyújtom, tetejét pengével berácsozom. 5 cm átmérőjű (lehet nagyobbal is) kiszúróval pogácsákat készítek, amiket 2 db nagyobb méretű papírral bélelt tepsire teszek. Tetejüket felvert egész tojással kenem úgy, hogy az oldalára ne folyjon mert nem fog megemelkedni a pogácsa. Előmelegített 180C°-n 30 percet sütöm.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése