2012. július 23., hétfő

Túrós dán vajastésztából

Hozzávaló

Tésztához
  •  60 ml meleg víz 
  • 125 ml tej 
  • 1 nagy tojás 
  • 350 g kenyérliszt 
  • 15 g friss élesztő 
  • 1 tk.  
  • 25 g cukor(Xilitet használtam)
  • 250 g hideg vaj
 
Töltelék
  • 50 dkg tehéntúró 
  • 3 tojás szétválasztva
  • 4 ek Xilit 
  • 2 ek búzadara 
  • 1 citrom reszelt héja 
  • 1 marék mazsola vagy aprított gyümölcs

Elkészítés
 
A tejet, vizet, egy tojást és az élesztőt egy edényben elkevertem. A hideg vajat 1centis csíkokra vágtam. A késes robotgépbe készítettem a lisztet, sót, cukrot, megforgattam a géppel egy kicsit. Hozzáadtam a vajat, majd csak annyira kevertettem össze a tésztát, hogy kb. 1 cm-es vajdarabkák maradjanak benne, ez csak pár másodperc volt. A keveréket átöntöttem egy tálba, hozzáadtam a tojásos folyadékot és lazán összekevertem. Nem szabad agyondolgozni,  a vajdarabkáknak látszódnia kell benne. A tálat letakartam szorosan fóliával és le is kötöttemmásnapig ment a hűtőbe. Másnap felhasználás előtt egy órával kitettem, majd lisztezett felületre borítottam. A hűtőben a duplájára dagadt a tészta. 50 x 50 cm-es lappá nyújtottam, a vajdarabkák jól látszódtak benne. Mint egy levélpapírt, háromba hajtottam. A felső harmadot a középső harmadra, majd az alsót is a középsőre. Az így kapott hosszú csík mindkét végét visszahajtottam a közepéig, majd mint egy könyvet a közepénél is összecsuktam. A zárt része, ami olyan, mint a könyv gerice, a bal oldalon legyen. Ezután ezt a hajtogatást-nyújtást még 2x végeztem el, pihentetés nélkül egymás után. Majd a hűtőbe tettem, minimum 30 percre. Hűtés után 3-4 mm vékonyra nyújtottam, . A tészta középső harmadára halmoztam a tölteléket majd a két oldalát pizzavágóval bevagdostam. Váltakozva emeltem a csíkokat a töltelékre egyet jobbról, egyet balról, míg el nem fogyott. Sütőpapírral bélelt tepsire ültettem, majd kb. 45 percig pihentettem. Végül egész tojással lekentem,180 -200 C° -a előmelegített  sütőben  20-35  percig sült.

A töltelék elkészítése

A fehérje kivételével az anyagokat jól összekeverem, és a keményre vert tojásfehérjét a túróhoz keverem óvatosan.
Ez a tészta nagyon könnyen készíthető, jól fagyasztható de munkaigényes, ezért én rögtön két adagot készítek belőle. Hajtogatás után az egyik felét felhasználom a másikat lefagyasztom. Sokféle formázás lehetséges.
Ez a recept nagyon sok helyen megtalálható.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése