2012. augusztus 20., hétfő

Sáfrányos-szezámmagos kenyerem

Hozzávaló
  • 2,7-3 dl víz 
  • 2 ek olaj
  • 2 ek burgonyapehely
  • 1 tk kristálycukor
  • 2 tk só
  • csipet aszkorbinsav vagy 1 ek 10% -s ecet
  • 20 dkg előtészta készítése itt
  • 50 dkg BL 80-s kenyérliszt
  • 1 dkg friss élesztő
  • 1/2 mk sáfránypor
  • szóráshoz szezámmag
Elkészítés

A fenti felsorolás szerint a kenyér dagasztóba teszem a hozzávalókat az élesztőt egyszerűen csak rámorzsolom vagy reszelem. Elindítom a dagasztást, végeztével kelesztőtálba teszem a tésztát és 1 órán át a duplájára kelesztem, de közben  kb 20 perc után a tésztát jól átgyúrom és a kelesztőtálba visszatéve folytatom a kelesztést. A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületen átgyúrom, megformázom és egy nagy, sütőpapírral kibélelt kacsasütő jénaiba teszem, hogy itt ismét a duplájára keljen, ez megint 1 órát vesz igénybe. A sütőt előmelegítem 230 C° -ra. A kenyér felületét 3 helyen bemetszem,lekenem vízzel, megszórom szezámmaggal. A jénai tetejét bőven belocsolom vízzel, ezzel lezárom az edényt és 1 óra alatt készre sütöm a kenyeret. Fedő nélkül még 10 percet sütöm, hogy szép piros legyen. Amikor a  sütőből kiveszem lelocsolom vízzel (ez el is maradhat). Deszkára teszem kihűlni és csak ez után szeletelem.
Forrás itt

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése