2012. szeptember 4., kedd

3. Kovászos kilófaló kenyerem

Hozzávaló
A kenyér két lépcsőben készül!

Indító kovász
  • 2 ek érett rozskovász  (9 napos a hűtőből vettem ki) készítése itt
  • 10 dkg BL 80 liszt
  • 1 dl langyos víz
1. Reggel kiveszek a hűtőből 2 ek érett kovászt amit elkeverek a liszttel és a vízzel majd lezárva egyenletes hőmérsékletű helyre teszem, hogy aktiválódjon.

2. 7 óra múlva összeállítom az alábbi anyagokból a kenyértésztát.
  • az összes indító kovász
  • 2 ek natúr jó minőségű joghurt
  • 2 dl tej
  • 1 dl víz
  • 1 tk Xilit vagy cukor
  • 2 tk Himalája só vagy só
  • 2 ek olaj
  • 2 ek burgonyapehely
  • 25 dkg fehér tönköly liszt
  • 25 dkg kilófaló kenyérliszt
Az összes anyagot a dagasztóba pakolom és jól bedagasztatom a tésztát. Majd olajozott kelesztő tálba átrakom. 20 perc pihentetés után átgyúrom, majd tovább kelesztem még 40 percet. Átgyúrom a tésztát és abba az edénybe teszem amiben sütni fogom (Ultra Pro Tupperware) és teteje van. Itt hagyom duplájára kelni de ez alatt a sütőt felfűtöm 200 C°-a. Fedő alatt 1 órát sütöm a kenyeret. Rácson hagyom kihűlni.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése