2012. szeptember 9., vasárnap

4. Kovászos kenyerem

Hozzávaló

Indító kovász
  • 10 dkg aktív rozskovász (készítése itt)
  • 3 dl langyos víz
  • 20 dkg BL 55 liszt
Sütés előtti este összekeverem, lefedve egyenletes hőmérsékletű helyre teszem, hogy elkezdjen dolgozni.

Másnap reggel összeállítom a következő anyagokból a kenyértésztát.
  • az összes kovász (50 dkg)
  • 40 dkg BL 55 liszt
  • 20 dkg rétesliszt
  • 2 tk só
  • 1.5 - 2 dl víz
Elkészítés

A végleges tészta hozzávalóit kenyérdagasztóba teszem és 20 percig dagasztatom. Átteszem kelesztő tálba és az alábbi műveleteket végzem el a tésztával, 20 perc múlva.
  1. Átgyúrom olajozott felületen, majd 20 perc pihi lefedve
  2. Átgyúrom olajozott felületen, majd 20 perc pihi lefedve
  3. Átgyúrom lisztezett felületen, majd 20 perc pihi lefedve
  4. Hajtogatom a tésztát lentről-fel, fentről - le, jobbról-balra, balról jobbra, majd 30 perc pihi, lefedve
  5. Hajtogatom a tésztát lentről-fel, fentről - le, jobbról-balra, balról jobbra, majd 30 perc pihi, lefedve
  6. Gyengéden átgyúrom a tésztát és 1 órát lefedve kelesztem
  7. Megformázom a tésztát és kukorica liszttel bőven megszórt szakajtóba teszem, hajtással lefelé. Letakarva 2,5 - 3 órát kelesztem. 
  8. A sütőt 230 °C -a felfűtöm és a papírral bélelt fedeles jénaiba fordítom a tésztát, felületét több helyen bevágom, vízzel jól lespriccelem a kenyeret és a jénai tetejét belülről. Beteszem a sütőbe és 1 órát fedő alatt és még fedő nélkül 10 percet, de legalább is addig, amíg szép ropogós pirosra meg nem sül.
  9. Rácsra teszem hűlni. Tetejét vízzel lelocsolom. Szépen beszélget a kenyér. És csodálatos illatot áraszt.
1 óra kelesztés után
2,5 - 3 órát kell kelnie
A végeredmény megszegve



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése