2012. szeptember 4., kedd

Imádott zserbónk

Hozzávaló
A tésztához
  • 1/2 dl tej 
  • pici cukor az élesztő felfuttatásához 
  • 2,5 dkg élesztő 
  • 50 dkg liszt 
  • 25 dkg margarin 
  • 10 dkg porcukor
  • 1 db egész tojás
  • 1 tasak vaníliás cukor 
  • csipet só
  • 1 dl tejföl
A töltelékhez
  • 30 dkg darált dió
  • 20 dkg porcukor
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 30 dkg házi sárgabarack lekvár
A mázhoz
  • 20 dkg tortabevonó étcsokoládé
  • 1 - 2 ek étolaj

 Elkészítés
A cukros  tejben felfuttatom az élesztőt. A lisztet elmorzsolom a margarinnal, hozzáadom a porcukrot a sót az élesztős tejet a felvert tojást a vaníliás cukrot a tejfölt és cipót formálok belőle. Nagyon szép tésztája lesz. A töltelékhez a diót ledarálom belekeverem a porcukrot és a citrom reszelt héját, és három egyenlő részre osztom. Kibélelek sütőpapírral egy 30x40 es tepsit. A cipót 4 egyenlő részre vágom, és gömbölyítem őket. Lisztezett deszkán kinyújtom az első tésztát tepsi nagyságúra majd beleterítem a tepsibe megkenem a baracklekvár 1/3 részével megszórom a diós röltelék 1/3 részével. Kinyújtom a második gombócot  beleterítem a tepsiben lévőre és lekenem a megmaradt lekvár felével majd a diós töltelék felével megszórom. A harmadik tésztával is így teszek, rákenem a lekvárt és rászórom a diós tölteléket. Kinyújtom a 4. tésztát és a tepsiben lévők tetejére teszem, a szélét egy kicsikét lenyomkodom  villával megszúrkálom és 1 órát langyos helyen letakarva kelesztem. 180 C° -ra előmelegített sütőben 35-40 perc alatt készre sütöm. A tepsiben hagyom kihűlni. A csokoládét apró darabokra töröm és vizgőz felett felolvasztom belekeverem az 1 - 2 ek olajat majd a tészta tetejére simítom. Hagyom megdermedni hűvös helyen de nem a hűtőben. Meleg késsel óvatosan szeletelem.
 
Négy egyenlő részre osztott tészta
 
Lekvárral kenni 3 lap tetejét
                                               Majd darált dióval is megszórni mind a 3 lap tetejét
                                                     A 4. lappal befedni és csokimázzal bevonni

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése