2012. szeptember 26., szerda

Rozskovászos 2 kg-s kenyér

Nagyon sok kovászom lett az etetés során, ezért úgy döntöttem ne kelljen kiönteni,  kiszárítom és üvegben hosszú ideig tárolhatom. Így nem kell aggódnom, hogy bedöglik a kovász vagy, hogy nincs kovász pedig ilyen kenyeret szeretnék sütni. Ezzel a módszerrel még nem sütöttem kenyeret. A kovászkészítés itt található.Ez a kovász lett kiszárítva és kávédarálón porrá darálva. Zárt üvegben a szekrénybe teszem és bármikor aktiválhatom.


Hozzávaló

1. nap a kovász felélesztése

  • Szárított, etetett kovászporomból 1 ek
  • 1 dl víz
  • 2 ek teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • borsónyi élesztő
Az anyagokat összekeverem és a konyhapulton hagyom zárt edényben másnap reggelig. Minimum 12-16 órát.







2. nap a kovász indítása (aktívvá tétele)
  • az összes fenti kovász
  • 18 dkg BL55 sima liszt
  • 1,5 dl víz
  • 1 tk cukor
Összekeverem az anyagokat és zárható edényben a pulton hagyom addig, amíg buborékolni kezd, majd a hűtőbe teszem másnapig a felhasználásig.






3. nap a sütés napja ekkor a kenyér végleges összetevőit mérem ki.
  • a 2. napi kovászból kimérek 40 dk-t a többi vissza a hűtőbe
  • 1 kg BL80 kenyérliszt
  • 2,4 dkg Himalája só (ha lehet ne legyen jódozott)
  • 6 dl víz 
Lényeg, hogy az átgyúrásokat és a hajtogatásokat enyhén olajozott kézzel és felületen végeztem.Csak az utolsó formázásnál liszteztem enyhén az asztalt.
Bedagasztja a gép
30 percenként jól átgyúrom
Konyharuha és fólia alatt kel
Hólyagokat fújogat









Minden órában 1x hajtogatom










Fentről-le és lentről -fel, majd jobbról balra.
Tehát 3x hajtogatom.





Megformázom és kelesztem

Megformázom, kukoricaliszttel bőven behintett kelesztőbe teszem és a duplájára kelesztem.








2 óra múlva így néz ki. Mehet a sütőbe






Ebben a wokban sült meg a kenyér. A sütőt felfűtöm 260C°-a a wokkal együtt. A sütő aljára helyezett edényben lévő vízzel folyamatosan gőzösítem a sütőt.Közvetlenül sütés előtt papírt teszek a wokba és óvatosan átborítom a kelesztőből a tésztát. Egy vágást ejtek a tetején és mehet a forró sütőbe.Fedetlenül ezen a hőfokon sütöm 10 percet, majd 200C°-on 1 órát. A vizet eltávolítom és még 30 percet ezen a hőmérsékleten tovább sütöm.


Lepermetezem vízzel. Rácson hagyom minimum1 órát hűlni. Nagyon hangosan beszélgetett a kenyér és közben csodálatos kenyér illatot árasztott.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése