2013. február 2., szombat

Szalagos fánk légiesebb


Hozzávaló
  • 50 dkg liszt
  • 5 dkg élesztő
  • 4 tojás sárgája
  • 8 dkg olvasztott margarin
  • csipet só
  • 1 citrom reszelt héja
  • 2 ek rum
  • 2,5 - 3 dl langyos tej
  • 1 ek kristálycukor
Tálaláshoz lekvár és porcukor.
 
Elkészítés

Dagasztóba teszem a sóval elegyített lisztet, közepébe beleöntöm a felfuttatott élesztőt (élesztő+2,5 dl tej+1 ek cukor), a tojásokat a langyos margarint, rumot, citromhéjat és jó alaposan kidagasztom a tésztát. Nagyon kellemesen lágy selymes tésztát kapok. Ha nem így lenne és igényli akkor a maradék 0,5 dl tejet is apránként hozzá kell adni. Lisztezett asztalra borítom és fóliával letakarva pár percet várok a nyújtás előtt (ez után sokkal könnyebb a tésztával bánni), majd 1,5 cm vastagra nyújtom, kiszaggatom és egymástól  távolabb rakom, fóliával letakarva 30 - 40 percet kelesztem. Olajban sütöm úgy, hogy ami az asztalon felül volt az kerül az olajba először és fedő alatt pirosodásig sütöm, majd megfordítom és ezt a felét már fedő nélkül sütöm. Ha nem vagy biztos benne, hogy átsült szúrj bele fogpiszkálót. Arra is vigyázz, ne legyen nagyon forró az olaj mert akkor megég és sületlen marad! Rá kell érezni a sütésére! :) Papírra teszem és az esetleges olajtól lecsepegtetem. Ha egy kicsit kihűlt tányérra teszem, porcukorral szórom meg és lekvárral tálalom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés küldése