2013. február 24., vasárnap

Zablisztes bukta

Hozzávaló
  • 50 dkg sima liszt
  • 10 dkg zablisz
  • 6 dkg olvasztott margarin
  • csipet só
  • 1 citrom reszelt héja
  • 3 ek Xilit
  • 3 dl tej (ha szükségesnek látod tehetsz még kb 0,3 - 0,5  dl- t bele)
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 egész tojás + 2 sárgája
Töltelék szilvalekvár diabetikus ( de lehet mák, dió stb.is ) 
Kenés 1 egész tojás 

Elkészítés  

A kétféle lisztet és a sót, citromhéjat dagasztótálba teszem, majd az 1 dl cukros tejben felfuttatott élesztővel és a felvert tojásokkal, valamint a 2 dl langyosított tejjel nagyon bedagasztom a tésztát. Lefedve fóliával duplájára kelesztem. Lisztezett asztalra borítom és 30 x 50 cm -s lappá nyújtom, amit10 x 10 cm- s négyszögekre vágok. Mindegyik közepére halmozok lekvárt és feltekerem, végeit lenyomkodom. Olajozott vagy vajazott tepsire szorosan egymás mellé teszem a varrattal lefelé. Közben a bukták érintkezési felületét megkenem olajjal (könnyebben szétjönnek). A tepsiben is 30 percet kelesztem, közben a sütőt 180 C° - a felfűtöm. Lekenem a bukták tetejét felvert tojással és 25 percig, de legalább is a szép piros szín eléréséig sütöm. Ügyesen egyben kiborítom majd vissza egy rácsra ahol hagyom kihűlni. Diabetikus porcukorral tálalható.








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése