2013. március 9., szombat

Házi rétes

Hozzávaló a tésztához ( 3 db rúd lesz) az asztal mérete 60 x 100 -as
  • 50 dkg sima liszt
  • 5 dl kézmeleg víz (+ - lehetséges)
  • 1 tk só a vízben feloldva
  • zsír a tészta tetejének kenéséhez 
Töltelékek 1 db rúdra elegendőek

1. Meggyes mákos
  • 12,5 dkg darált mák
  • 2 ek Xillit
  • 1/2 ek vaníliás cukor Xillitből
  • 25 dkg magozott meggy
  • olaj és zsemlemorzsa a töltelék alá
 2. Meggyes túrós
  • 25 dkg túró
  • 1/2 citrom reszelt héja
  • 20 dkg magozott meggy vagy bármilyen  befőtt
  • 2 ek tejföl
  • 1 egész tojás melynek fehérjét habnak felverni
  • 2 ek Xillit
  • 1/2 ek vaníliás cukor Xillitből
  • 1 ek búzadara
  • olaj és zsemlemorzsa a töltelék alá
3. Káposztás
  • 1 kg fejes káposzta apróra reszelve
  • 1 fej hagyma apróra vágva
  • 2 ek olaj
  • 1 ek cukor
  • ízlés szerint só és bors
  • zsemlemorzsa a töltelék alá 
A hagymát az olajon dinsztelni, rászórni a cukrot és a sós káposztát, majd puhára párolni. 

4. Sós túrós egyszerűen
  • 25 dkg túró jól áttörve
  • 2-3 ek tejföl
  • 1,5 ek búzadara
  • 1 egész tojás fehérje habnak felverve
  • 1 - 1,5 tk Himalája só
  • olaj és zsemlemorzsa a töltelék alá
Elkészítés

A dagasztógépbe teszem a lisztet, amire folyamatos keverés mellett folyatom a sós vizet. A gép egy kellemes tésztát állít össze, amit én magam kézzel még tovább dagasztok egy kicsit. Majd 3 darabra osztom a tésztát és egy jól belisztezett felületre teszem, tetejüket alaposan bekenem zsírral. (majd nyújtás előtt is). 2 órára letakarva a konyhapulton hagyom. Egyenként papírvékonyra nyújtom, körbe a vastagabb szélét leszedem, hagyom egy picit szikkadni a tésztát majd meglocsolom olajjal, megszórom zsemlemorzsával vagy olajos tejföllel. Ráteszem a tölteléket és szépen a terítő segítségével feltekerem. Olajozott - zsírozott tepsire teszem tetejüket lekenem olajjal és 200 C° előmelegített sütőben szép pirosra sütöm. Nálam 25 perc volt.










Videó a tészta készítéséről itt

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése