2013. augusztus 25., vasárnap

Narancsos körtekompót

Hozzávaló
  • 4 db körte
  • 3 ek barna vagy fehér cukor
  • pici citrom
  • 2 + 1 dl narancslé 
  • 1 csapott ek keményítő (kukorica, burgonya)
  • pici só
 Elkészítés
A meghámozott és cikkekre vágott körtét meglocsolom kevés citrommal. A cukrot megkaramellizálom , beleteszem a körtét és pár pillanatig a körtével karamellizálom a cukrot. Ráöntöm a  2 dl narancslét, megszórom pici sóval és a gyümölcsöt és félpuhára párolom. (Ne legyen plötty!) A maradék 1 dl narancslében elkeverem a keményítőt, ráöntöm a gyümölcsre és összeforralom.

Kókusztejes őszibarack krémleves

A fotó az gyengécske, de nem is ezen van a hangsúly. Egy rendkívül finom gyümölcslevest készítettem.

Hozzávaló
  • 1/2 kg őszibarack
  • 1/2 l víz
  • 2 dl kókusztej
  • pici citromlé
  • 1 mk őrölt fahéj
  • 2-3 ek cukor (ízlés szerint)
 Elkészítés
A tisztított (magozott, héjazott) barackot kisebb kockára aprítottam, meglocsoltam pici citromlével, majd a karamellizált cukorba forgattam, felöntöttem vízzel, meghintettem fahéjjal és lefedve puhára főztem. Ha megfőtt merülő mixel pürésítettem (nem baj ha egy picit darabos) majd felöntöttem kókusztejjel, amivel egyet forraltam még.

2013. augusztus 23., péntek

Borzas túrós

Hozzávaló (23 x 38 cm-s tepsihez)
Tészta
  • 40 dkg liszt
  • 20 dkg vaj vagy margarin
  • 15 dkg porcukor
  • 1 vaníliás cukor
  • 1 egész tojás
  • 1/2 sütőpor
  • 3 ek kakaó
Töltelék
  • 30 dkg porcukor
  • 3 db tojás szétválasztva
  • 75 dkg túró
  • ha nagyon száraz a túró akkor +1 dl tejföl
  • 3 ek búzadara 
  • 1 citrom reszelt héja és leve
  • 1 1/2 maréknyi levétől megszabadított meggy vagy 10 dkg mazsola
A töltelék anyagait a meggy és a tojásfehérje kivételével jól kikeverem, majd beleforgatom a mennyet és a keményre felvert tojásfehérjét is nagyon óvatosan.

Összeállítása a sütinek


Az anyagokat összegyúrom, 2 cipóra osztom és 1 órára hűtőbe teszem. Az egyik tésztát vagy belenyújtom vagy belereszelem a tepsibe. Erre teszem a tölteléket, majd a másik tésztát a töltelék tetejére szeszelem. (nagy lyukú reszelővel!) A sütőt 200 C° -ra előmelegítem és a tésztát ezen a hőfokon sütöm 30-35 percig. A tepsiben hagyom kihűlni utána szeletelem.