2014. január 4., szombat

Almás csavart


Jákli judit mintájára készítettem el, csak az összetevőkön változtattam.
Hozzávaló
  • 25 dkg fehér tönköly liszt
  • 25 dkg Diabestar süteményliszt 
  • 2,5 dkg élesztő
  • 2,5 dl tej
  • 3 ek fruktóz
  • 1 csapott tk só
  • 10 dkg kókuszzsír vagy vaj olvasztva de nem melegen
  • 1 db tojás
Töltelék
  • 4-5 db alma
  • 1 -2 tk citromlé
  • 1 citrom reszelt héja
  • Xilit vagy fruktóz ízlés szerint
  • 1 cs tk fahéj
  • 3-4 ek zabkorpa vagy búza vagy tönkölykorpa
Elkészítés

1. Először a tölteléket készítettem el. Lereszeltem az almát és csorgattam rá citromlét, hogy ne barnuljon be. Levétől kinyomkodtam (ami megiható) és a többi hozzávalót belekevertem. Félretettem felhasználásig. 

2. A vaj kivételével a hozzávalókat bedagasztottam és folyamatos dagasztás mellett csorgattam bele a vajat. A tésztát 1 óra alatt duplájára kelesztettem. Majd enyhén lisztezett felületen 0.5 cm vastagságú téglalappá nyújtottam. A felére tettem a tölteléket az üresen hagyott tésztarészt ráhajtottam, sodrófát gyengéden átgurítottam rajta. Pizzavágóval (vágható késsel is) 2 cm széles csíkokra vágtam amiket egyesével mindig egy irányba megtekertem. Papírozott tepsibe tettem és 180-190 C° -a előmelegített sütőben 15-20 percet sütöttem. Tálalásnál por fruktózzal hintettem meg.

1 megjegyzés: